29.1.05

Μαύρη Απειλή εναντίον Super Tom

Σκηνοθεσία: Nικος Δοβλέτογλου
Σενάριο: Χρηστος Γερμανίδης, Πανος Αγγελιδάκης, Νικος Δοβλέτογλου, Θωμάς Τσατσαρέλης
Ηθοποιοί: Οι άνωθεν 4.
Παραγωγή: Yokotsoko Productions


"Absolutely fuckin brilliant. Combine it with cocaine for full effects"- The Horror Pit
"Τhe most frightening film to reach the screen since The Sound Of Music» - Autistic People's Film Reviews.
"Super Tom wears super tights.He's the male reply to Barbarella" - Gay Silver Screen
"Νerve Shattering. Tsatsarelis is born to play the new Bond while Dovletogolou's direction is effective and gritty" - Crumblin Empire
"Δεν είχα το κουράγιο να δω αυτό το ανοσιούργημα" - Μανόλης Βοζαλής


Οι ερασιτεχνικές φωνές είναι αυτές που θα σώσουν το σινεμά. Η αυτοκρατορία των αδηφάγων στούντιο μπορεί να αγοράζει ταλεντάκια πετώντας τους μάτσα δολάρια, αλλά η ανεξάρτητη παραγωγή, έξι χρόνια μετά το Blair Witch Project και 24 μετά το Εvil Dead αποδεικνύει ότι ο τρόμος ελοχεύει όχι σε κάποιο στούντιο του Los Angeles αλλά σε καθημερινά σκηνικά. Στην περίπτωσή μας, σε ένα τυπικό Ελληνικό Living room-με αφίσα homage στον Μεγάλο Bruce Lee.

Το φιλμ των Θεσσαλονικέων Γερμανίδη / Αγγελιδάκη / Δοβλέτογλου / Τσατσαρέλη ανοίγει με τον Παναγιώτη Αγγελιδάκη, μιας trash σύγχρονης ελληνικής φιγούρας που θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει και από σενάριο του Kevin Smith.Ο Αγγελιδάκης, ο οποίος μόλις έχει ξεμπερδέψει με έναν μαραθώνιο θέασης σκληρού πορνό (και αυτοερωτισμού πιθανότατα, αν κρίνουμε από την φυσική κούραση που επιδεικνύει αποτελεσματικά) αποφασίζει να ανοίξει το βίντεο για κάτι πιο ποιοτικό-μόνο που η καταραμένη συσκευή δεν ανοίγει. Ως από μηχανής θεός, εμφανίζεται ο Super Tom (μετά από επίκληση, στην οποία χρησιμοποιείται και ένα περίεργο μαγικό ραβδί), μάστορας/Έλλην σούπερ ήρωας, έμφυτη τάση για πόζες body building, με καπελάκι Βιετκόνγκ και μάσκα οξυγόνου που μοιάζει ανησυχητικά με σπασουάρ. Ο Super Tom επιχειρεί να φτιάξει την επαναστατημένη συσκευή-αλλά ανακαλύπτει ότι έχει γίνει η φυλακή ενός κακού δαίμονα από το παρελθόν του, της Μαύρης Απειλής η οποία και ελευθερώνεται.

Την ταινία διακρίνουν οι συμπαγείς ερμηνείες των ηθοποιών, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν φιλοδοξίες για κάτι περισσότερο από τα χαβαλετζίδικα φιλμάκια με τα οποία εισήλθαν στον κόσμο της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής (θυμίζουμε το ενδιαφέρον μικρού μήκους «Ανθρωποφάγα τουαλέτα», στο οποίο θα δείτε την σπάνιας ομορφιάς σκηνή που περιλαμβάνει τον Αγγελιδάκη να δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από τον άνθρωπο-περίττωμα, υποδυόμενο από τον Τσατσαρέλη). Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η αυτοσυγκέντρωση χάνεται, αλλά μην ξεχνάτε ότι το σενάριο βασίζεται περισσότερο στον αυτοσχεδιασμό (αν και δίπλα στην λέξη «σενάριο» εμφανίζονται 4 ονόματα- πιθανότατα μια ατάκα γραμμένη από τον καθένα) και το παρελθόν των Γερμανίδη/Αγγελιδάκη στον χώρο του Stand Up δεν απαλείφεται εύκολα.

χαρακτήρες πάντως είναι σπάνιας ομορφιάς. Οι δημιουργοί του φιλμ έχουν δει σινεμά-και φαίνεται. Η μαύρη απειλή έχει μια τάση για μονολόγους που αρμόζουν σχεδόν σε Τζεημς-μποντικούς κακούς ενώ η εμφάνιση της παραπέμπει σε μείγμα ήρωα καράτε του '80 (Βλέπε Κρις Σφέτας) και ανθρακωρύχου. Ο Super Tom απ την άλλη, όπως κάθε ήρωας, έχει σκοτεινό παρελθόν και μυστήριες προθέσεις. Έχουμε την υποψία ότι υπάρχει παρελθόν στη σύγκρουση με την Απειλή και ελπίζουμε οι δημιουργοί μελλοντικά να επανέλθουν με ένα prequel που θα δείχνει την αιτία της βεντέτας μεταξύ τους. Σε κάποιες στιγμές βέβαια το σενάριο φανερώνει μια σχετική δυσκαμψία στην exposition (πχ. ο άτυχος ένοικος μονολογεί «Ωχ, δε δουλεύει» για να καταλάβουμε ότι το βίντεο χάλασε. Ένας λίγο βιαστικό τρόπος.) ενώ μειώνει τους χαρακτήρες όπως πχ. όταν ο έμπειρος Super Tom ρωτάει χωρίς να ντρέπεται «Αυτό είναι το βίντεο;» Φυσικά και είναι αυτό το βίντεο, αυτό το ξέρει μέχρι και ο Τσάκωνας στην Kλασσική Περίπτωση Bλάβης. Ντροπιαστικό κρίνω το ασύλληπτα απροκάλυπτο product placement (είδα τουλάχιστον δυο γνωστά περιοδικά στα χέρια του Super Tom καθώς και μια προπαγάνδα εναντίον της μπύρας).Επίσης, αν η Mαύρη Aπειλή ήταν φυλακισμένη για 3 χρόνια στο βίντεο πως και δέχεται τηλέφωνο από το έτερό της ήμισυ, από το οποίο φαίνεται ότι λείπει μάξιμουμ εδώ και καμιά ώρα; Και για τα 3 αυτά χρόνια πληρώνει ακόμα νοίκι για το μυστικό του εργαστήριο στις Άλπεις;

Πέρα από τις όποιες σεναριακές συγχύσεις πάντως, το φιλμ σφύζει από ενέργεια. Η νευρική κάμερα του Δοβλέτογλου (ο οποίος δένει την πλοκή στο ρόλο του παπαγάλου) ακολουθεί την δράση από κοντά, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να μας παρουσιάσει την ένταση των χαρακτήρων με εξουθενωτικά close up. Ιδίως η τελική μάχη, στην οποία ο απρόσωπος Τομ καταδικάζει στην ανυπαρξία την Μαύρη απειλή είναι ανθολογίας-η Απειλή ξαφνικά εξανθρωπίζεται, και νιώθουμε το δράμα και το φόβο που νιώθει μπροστά στην επικείμενη καταδίκη του. Ιδιοφυές. Το μήνυμα της ταινίας είναι σκληρό: η τηλεόραση, το βίντεο και όλα τα Hi-fi κρύβουν κινδύνους (κάτι που επιχείρησε να περάσει και ο Hooper με το Poltergeist, λιγότερο αποτελεσματικά από τους συντελεστές του Super Tom), κακοποιούν πνευματικά και αυτό που πρέπει να κάνει ο σύγχρονος θεατής είναι να παλέψει εναντίον των απειλών αυτών και να τις υπερνικήσει. Αν δεν μπορεί μόνος του, τότε με την βοήθεια των ειδικών. O Super Tom δεν είναι τίποτε άλλο παρά όλα τα άτομα σαν εμάς που προσπαθούμε να περάσουμε σε εσάς, τα ΖΩΑ, την έννοια της ποιότητας.

Περιμένουμε πολλά ακόμα από το κουαρτέτο της Θεσσαλονίκης. Ο Τσατσαρέλης, σε αποκλειστική επικοινωνία με το shit site μας αποκάλυψε ότι είναι χωμένο στο editing room για το νέο Εxtended DVD της ταινίας, ενώ ασχολείται και με τη συγγραφή δύο νέων σεναρίων-και φυσικά, όπως πάντα το shit site θα είναι το πρώτο που θα σας φέρει τα νεότερα από τον ομιχλώδη Τσατσαρέλειο κόσμο. Εμείς του ζητήσαμε ήδη περισσότερη γυναικεία παρουσία στο επόμενο φιλμ, απαίτηση στην οποία απάντησε με τη σιβυλλική φράση «Nαι μωρέ και γω αυτό λέω, κανά βυζάκι, κάτι τέτοιο».

Βαθμολογία: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: